MONICA VISSER
KERAMIEK
Keramiek is een materiaal dat noch een metaal noch een polymeer is. Voorbeelden van keramieken zijn bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein, maar daarnaast valt ook te denken aan glas, diamanten, supergeleiders en implantaten. Keramiek ontstaat door verhitting (in bijvoorbeeld een oven), soms in combinatie met druk, waarbij minimaal twee elementen aanwezig zijn. Eén van deze elementen is non-metallisch en de ander mag zowel metallisch als niet-metallisch zijn. Keramiek is Makkelijk te vinden, bijvoorbeeld onder een burg.
​
Toepassing:
Boetseren:
Bij het boetseren wordt met de handen een vorm gegeven aan de klei.
Lappen en plakken:
De klei wordt platgerold door middel van een deegrol. Zo ontstaan er plakken of lappen klei. Deze lappen worden aan elkaar vastgemaakt. Hiervoor moet de pottenbakker kleine sneetjes in de klei maken op de kanten die aan elkaar 'geplakt' zullen worden. Op deze sneetjes moet er wat slib(= klei vermengd met water) worden aangebracht.
Een plak klei klaar om te gebruiken voor te pottenbakken
Rollen of slierten:
Met de handen wordt de klei gerold totdat er kleine cilindervormige slierten ontstaan. Deze slierten worden op elkaar geplaatst met het doel een pot te verkrijgen.
Draaien:
Deze techniek is de moeilijkste van allemaal. Het heeft wel als voordeel dat het heel nauwkeurig kan zijn. Bij het draaien wordt gebruikgemaakt van een pottenbakkersschijf. Er wordt eerst een bolletje klei in het midden van de schijf geplaatst en daarna kan het draaien beginnen.
Gieten in hulpvormen:
Bij deze techniek wordt slib (=klei vermengd met water) gegoten in een hulpvorm uit gips gemaakt. Dit laat men eventjes drogen en dan kan men het uit de hulpvorm halen.
3D printen:
Zie filmpje.
​
Met dit materiaal kan ik:
- Boetseren
- Rollen
- Gieten in hulpvormen
Sterkte/stevigheid 1/5
Duurzaamheid 5/5
Bewerkelijk 4/5
Kosten 3/5
Toegankelijkheid 4/5
​